28.07.2023 (08:19)
כלומר, בהירי עור זקוקים לזמן חשיפה קצר יותר לשמש. מחקרים מראים כי תינוקות, נשים בהריון, קשישים וכל מי שנמנע מחשיפה ממושכת לשמש, עלול לסבול ממחסור בויטמין D.
העניין הוא שהחשיפה המועטה לשמש בימי החורף, עלולה לגרום למחסור בויטמין D. כלומר, הויטמין מיוצר בגוף שלנו רק עם החשיפה לשמש. אז נכון, בישראל יש לא מעט ימי שמש תודה לאל, אבל עדיין אנחנו לובשים בגדים ארוכים, מה שמקטין את רמת החשיפה אליה. במקביל, בשנים האחרונות יותרו יותר אנשים מבינים עד כמה השמש מזיקה לנו מבחינה בריאותית ולכן מורחים קרם הגנה, שמים כובע על הראש וחלקנו אפילו מנסים להימנע ממנה עד כמה שאפשר.
באילו מוצרים יש ויטמין D באופן טבעי?
יש שני סוגים של ויטמין D. יש כל מיני מזונות שמכילים ויטמין D2 כמו למשל אגוזים, שקדים ושמנים מהצומח, פירות וירקות. ויטמין D3 קיימים במוצרים מן החי כמו גבינות שמנות, מוצרי חלב, דגני בוקר וביצים. D3 הוא בעצם הצורה המטבולית הפעילה של הויטמין. ויטמין D3 נספג במעיים בעזרת חומצה המפורשת כאשר אנחנו אוכלים מזונות שהם מאוד שומניים וזו גם בעצם הסיבה שפחות מומלץ לאכול מזונות המכילים את הויטמין.
כ-90% מצריכתו של ויטמין D אנו עשויים לקבל מהשמש. רק כ-10% אנו מקבלים מהמזון. יש לציין כי ככל שאנחנו מזדקנים ככה רמת החשיפה שלנו לשמש גורמת לספיגה מועטה יותר של הויטמין, בהשוואה להיותנו צעירים. זו הסיבה שרופאים רבים ממליצים למטופלים שלהם לשלב בתזונה תוסף ויטמין D בכדי למנוע מצב של חוסר.
ויטמין D- מדוע הוא כל כך חשוב?
למעשה, ויטמין D חשוב מאוד לבריאות העצמות שלנו. מחקרים מראים כי מחלות בעצמות הרבה פעמים נוצרות כתוצאה ממחסור בויטמין D. בנוסף, הוא מפחית את הסיכוי להיווצרות של דיכאון. כלומר יש קשר ישיר בין מחסור בויטמין D לבין היווצרות של מחלות דיכאון וזה מוכח בארצות בהן אין כמעט שמש ושם האנשים נוטים לפתח יותר דיכאון. הוא גם תורם למערכת הנשימה ומסייע להפחית זיהומים במערכת הנשימה. יחד עם זאת, נמצא כי אמהות שסובלות ממחסור בויטמין D בזמן ההריון סובלות מסיכוי מוגבר ללדת תינוק הסובל מאוטיזם.
לסיכום, אין ספק כי חשוב לשים לב לכך שיש לנו בגוף רמות תקינות של ויטמין D, לבצע אחת לתקופה בדיקות דם בהמלצה רופא המשפחה ולהיות במעקב. במידת הצורך, תמיד ניתן לקחת ויטמין D וכך למנוע מצב של חוסר.
מהי הכמות המומלצת?
-
עבור תינוקות וילדים: בהתאם להנחיות טיפת חלב או רופא הילדים.
-
עד גיל 50: טיפה אחת של תוסף ויטמין D למבוגרים.
-
גילאי 51-70: שתי טיפות של תוסף ויטמין D למבוגרים.
-
מגיל 71: שלוש של תוסף ויטמין D למבוגרים.